ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

NAMAZ İÇİNDE TEKBİR ESNASINDA ELLERİ KALDIRMAK

 

Bize Rebi', İmam Şafi'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize Süfyan b. Uyeyne, Zühri'den; o, Salim b. Abdullah'tan; o da babasından şöyle nakletti: "Resulullah (s.a.v), namaza girmek istediğinde ellerini omuzları hizasına gelinceye kadar kaldırır ve rüküa varmak istediğinde de aynı şekilde ellerini kaldırır, başını rüküdan kaldırdıktan sonra da aynısını tekrarlardI. İki secde arasında ellerini kaldırmazdI." Tahric: Müslim, Namaz 1/292 no: 390; Buhari, Ezan 1/241

 

Bize Süfyan şöyle haber verdi: Asım b. Kuleyb, babasından şöyle duyduğunu nakletti: Bana Vail b. Hucr şöyle dedi: "Ben, Nebi (s.a.v)'in, namaza girişindelnamaza başlarken, rüküya eğilirken ve rüküdan başını kaldırdıktan sonra ellerini omuzlarının hizasına kaldırdığını gördüm. " Tahric: Bu rivayet Şafii'nin yanında muhtasar ve Hamidi'nin yanında tamdır. Müsned el-Hamidi, 2/392-393 Müslim, Namaz 1/301; Ebu Davud, Namaz, 1/466, No: 727

 

Vail şöyle dedi: "Bir kış gününde onların yanına gelmiştim ve onların kış kıyafetleri içindeyken ellerini kaldırdıklarını gördüm."

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bu hadislerle, bunlara muhalefet eden hadisi terk ettik. İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Çünkü bu hadisler, isnadı sabit olan ve sayıları fazla olan hadislerdir. Ayrıca sayıları fazla olan hadislerin bir tane hadisten hıfzı daha evladır.

 

Şöyle denilebilir: Bizim bu durumu, namaz kılan şahsa bırakmamız lazım gelir ve o, ellerini bırakıp kaldırmak isteyebilir/yani ihtiyari bir durumdur. Ellerini kaldırdığında omuzları hizasına kadar kaldırabilir. Omuz hizasım geçip başına kadar kaldırma ihtimali de vardır. Ancak elleri omuzların hizasım geçmeyecek şekilde kaldırması gerekir. Sadece omuz hizasına gelecek şekilde kaldırır. Zühri'den hadisimizin isnadı sabittir. Ona muvafakat eden hadis sayısı çoktur ve ref edilmiş olur. [Ref': Hadisi, isnadını Hz. Peygamber (s.a.v)'e kadar ulaştırıp merfu' olarak rivayet etmeye denir.] Ve onu öyle bir tahditle tahdit ediyorlar ki, yanlışa benzememektedir. Şöyle dense: Ellerin omuz hizasım geçmesi caiz olmaz. Denir ki: Sehiv halinde veya ihtiyari olarak yapılırsa namaza noksanlık getirmez.

 

Sonraki için tıkla:

 

NAMAZ İÇİNDE ELLERİ KALDIRMA MESELESİNE MUHALEFET EDENLER